miercuri, februarie 25

Levi Strauss

In 2007, prin februarie am vizitat Statele Unite ale Americii, mai precis zona Seattle. Nu prea am petrecut "Nopti Albe...." dar am avut zile pline de stupefactie intr-un frivol periplu prin zonele "renumite" de shopping autentic.
La o prima incursiune ai senzatia ca vii de pe alta planeta (Romania), te uiti de zeci de ori pe etichete, te ciupesti..si in cele din urma cumperi, nu o pereche de pantofi/blugi/tricouri..ci zeci pentru ca stii ce te asteapta in tara. Te uiti fricos in stanga si-n dreapta sa nu te creada lumea nebun, cu 5 perechi de blugi Levi Strauss in brate, fuguta la cabina de proba. Wow iti vin si bine, deja esti deconectat de realitate, te indrepti spre casa sa achiti dar mai arunci o privire atenta pe eticheta, nu cumva sa fie o greseala, 10$ perechea?!Da, blugii Levi Strauss in SUA costa 10$, la noi cca. 100 Euro.
Deci intr-adevar pentru oamenii saraci sunt perfecte produsele premium, pentru ca oamenii saraci, paradoxal sunt si mari snobi si vin aici cu exemple elocvente din viata de zi cu zi: familie tanara, distrusa financiar cu rate pe vreo 20 ani la un SUV; tot din ciclul "gipane"..Santa Fe fara nimic in el..ca nu sunt bani..dar..Santa Fe; Doamne fereste sa conduci Logan si sa-ti ramana bani de lapte si paine, eventual cate un jeleu duminica.
Totusi ii felicit si pe cei de la Levi's chiar si pe cei de la Zara (in Franta hainele stau in cutii, nu pe rafturi) ca profita de o piata superficiala, frivola, ahtiata dupa "haine de firma" desi creste numarul executarilor silite, a camatarilor nervosi, etc.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Degeaba ti-ai luat blugi ca te vad imbracata numai cu fuste!