joi, august 5

Cultura

Serile trecute navigand printre programele TV am gasit reluarea unei emisiuni din 2005, la Nasul pe B1, avandu-i invitati pe Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. Trebuie sa recunoastem ca asemenea invitati si asemenea dialoguri sunt rarisime in peisajul nostru media. Liiceanu sau Plesu nu ar putea niciodata concura cu Bianca lui Bote, Elodia sau alte vedete cu iz de mahala.
Totusi este remarcabil sa prinzi cate un moment cultural de o calitate si o profunzime rarisime in care doi poli ai culturii contemporane dau cartile pe fata vis a vis de societatea tabloidizata in care traim si de modificarile imbecile si voite aduse limbii romane prin intermediul televizorului.
Mi-am dat seama ca petrec mult timp in fata micului ecran adulmecand incultura si frivolitati, ca citesc mult mai putin decat o faceam cu ceva ani in urma cand televizorul nu ma captiva atat de mult. E ciudat ca invocam lipsa timpului cand cineva ne intreaba de ultima carte citita, insa daca trebuie sa redam evolutia unui serial sau intriga unui film sigur vom descrie cu lux de amanunte toate detaliile. A devenit mai comod sa apesi un buton decat sa dai o pagina..

miercuri, august 4

Mama de Romania

Este incredibil cum in Romania s-a ajuns ca o nastere in conditii decente sa fie considerata un lux sau un privilegiu acordat celor 'cu situatie'. Mai sunt 2 luni pana la marele eveniment si anume nasterea fasolicii mele, Matei si normal ca incep sa ma interesez de nastere, de conditiile din spital, cer opinii de la mamicile care au trecut prin asta si ceea ce aflu este cel putin strigator la cer, daca ne amintim ca suntem o tara din UE, la 20 de ani de la strivirea comunismului. 
Ca sa nasti la maternitatea Cuza Voda din Iasi iti trebuie nervii tari, cateva sacose cu continut cel putin bizar daca ne gandim ca mergem la spital (alcool medicinal, vata, sonda urinara, analgezice, branule..etc) si mult curaj avand in vedere ca stafilococul este mai viu ca oricand, il poti lua atat tu cat si copilul..toate astea in timp ce cu geanta sub brat imparti in stanga si dreapta 'drepturile banesti' mai mult sau mai putin cuvenite celor care prin natura meseriei sunt obligati, macar moral, sa iti poarte de grija.
De circa o luna de zile s-a deschis Arcadia Hospital, care din fericire, si o spun din toata inima si cu toata convingerea, aduce in peisajul medical prima maternitate privata din zona. Costurile sunt mari, insa sanatatea copilului meu si a mea, linistea ca sunt tratata cum merit, ca mi se ofera timp si explicatii despre toate noutatile cu care ma voi confrunta, ideea ca sunt acolo ca sa nasc nu ca sa dau spagi, merita toti banii. 
Nasterea unui copil nu trebuie sa fie o experienta traumatizanta, un copil nascut sanatos nu trebuie sa iasa din spital infectat, eu nu trebuie sa imi fac griji daca imi primesc calmantul iar copilul meu nu trebuie spalat in chiuvete ruginite si hranit cu cana, toate astea in conditiile in care sunt un contribuabil serios, care cotizeaza la stat de ani buni si totusi.. nu primeste nimic in schimb.