luni, august 3

Utilitatea studiilor..

Navigand astazi pe Linkedin.com am dat peste o dezbatere interesanta intr-un grup, si anume "Ce iti ofera facultatea si cum te pregateste pentru un job full time?".
E o intrebare foarte buna, la care m-am gandit de foarte multe ori.
Suntem o natiune sufocata de diplome, cu peretii plini de licente, titluri si realizari academice, insa ce are practic in mana un absolvent cand iese vesel si optimist pe usa universitatii?..Are un suport de curs..atat. Are o gramada de definitii in cap, tipuri de management si strategii de marketing insa reuseste sa prinda un job de livrator pizza, agent de paza sau sofer. Nu generalizez, insa in mare parte din cazuri aceasta este finalitatea. Ca e lipsa de sansa, ca e aglomeratie pe piata muncii sau ca formatorii nu iau in calcul o colaborare cu firmele angajatoare pentru a oferi o sansa reala studentului cand inca se afla pe bancile facultatii, exista clar o problema.
Ca si proaspat absolvent cand deschizi un site de joburi, te cuprinde frica pentru ca joburile din domeniul tau, unde te regasesti la job description, toate cer...experienta. Ok, dar tu in facultate ai invatat, de unde experienta? Imi amintesc de cate ori mi-am adresat eu aceasta intrebare. In facultate colegii mei care lucrau, fie incheiau asigurari, fie lucrau chelneri in baruri. Cand termini economie, marketing, filosofie sau stiinte politice, faptul ca stii ce inseamna 50 gr de whiskey nu te va propulsa in fata unui angajator.
De ce nu sunt profesorii preocupati de viitorii absolventi?
De ce nu se colaboreaza cu firmele locale pentru crearea sanselor, macar prin programe de practica, voluntariat si de ce nu part-time-uri care ulterior sa figureze in CV ca si experienta, pe aria ta de actiune..In felul acesta am elimina panica post absolvire cand cu diploma in mana nu stii incotro sa o iei.

Sa speram ca urmatoarele generatii vor avea sansa de a beneficia de o deschidere mai marepe piata muncii, atat din partea cadrelor didactice cat si din partea companiilor care activeaza local.