marți, iulie 27

Adevaruri triste

Decizia de a nu mai citi presa si a evita stirile de la ora 5 s-a dovedit a fi una inteleapta. Totusi intoarsa din concediu nu am putut evita subiectul Madalina Manole care acapara tot spatiul de emisie al tuturor televiziunilor. Tragedia in sine nu permite comentarii, pareri, impresii pentru ca face parte dintr-un spectru intim al trairilor unui om iar eu nu sunt nici avizata nici interesata sa emit judecati. Ce m-a frapat inca o data este firea umana, atrasa de tabloidizarea oricarei stiri si transformarea ei intr-o sursa nesecata de rating.
Am crescut cu melodiile Madalinei, am considerat-o un artist remarcabil care la fel ca ceilalti din generatia ei, cu mici exceptii (Loredana), au fost acaparati de noul val de pseudovedete. Nici actualitatea din muzica romaneasca nu vreau sa o comentez, nu din lipsa de pareri ci din lipsa de interes..
Dupa cum spuneam, dezbaterile erau in toi si toata lumea incerca sa afle de ce a comis Madalina Manole un asemenea gest. Este o prostie, este o imbecilitate si o lipsa de elementar bun simt sa crezi ca tu, un moderator de emisune pentru maimute, sau tu un psiholog cu diploma atarnata pe perete, veti intelege vreodata ce s-a intamplat si revelatia va avea loc pe post, la ora de maxima audienta..
Nu am vazut o singura emisiune unde sa se dezbata de ce trebuie sa moara un artist ca sa isi aminteasca moderatorul si maimutele aferente ca acel om a avut un portofoliu muzical exceptional, ca diincolo de drama personala a fost un artist complet care a incantat multe generatii.. Nu am vazut nicio emisiune unde sa se difuzeze un concert Madalina Manole, unde prietenii si colegii de breasla sa vorbeasca despre geniul ei nu despre tragedia ei, pe care oricum nu o cunoaste nimeni..
Partea neplacuta ochiului meu e ca aceste emisiuni atrag in fata micilor ecrane o groaza de cetateni plictisiti, lipsiti de creier sau cultura, transformand incet dar sigur peisajul media romanesc intr-un circ ieftin.
Cred totusi, sau imi doresc din inima sa cred, ca in toata tara asta exista macar o mana de oameni care au varsat o lacrima pentru artist, nu l-au judecat si au dat 'play' la o piesa de-a sa...