joi, august 5

Cultura

Serile trecute navigand printre programele TV am gasit reluarea unei emisiuni din 2005, la Nasul pe B1, avandu-i invitati pe Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. Trebuie sa recunoastem ca asemenea invitati si asemenea dialoguri sunt rarisime in peisajul nostru media. Liiceanu sau Plesu nu ar putea niciodata concura cu Bianca lui Bote, Elodia sau alte vedete cu iz de mahala.
Totusi este remarcabil sa prinzi cate un moment cultural de o calitate si o profunzime rarisime in care doi poli ai culturii contemporane dau cartile pe fata vis a vis de societatea tabloidizata in care traim si de modificarile imbecile si voite aduse limbii romane prin intermediul televizorului.
Mi-am dat seama ca petrec mult timp in fata micului ecran adulmecand incultura si frivolitati, ca citesc mult mai putin decat o faceam cu ceva ani in urma cand televizorul nu ma captiva atat de mult. E ciudat ca invocam lipsa timpului cand cineva ne intreaba de ultima carte citita, insa daca trebuie sa redam evolutia unui serial sau intriga unui film sigur vom descrie cu lux de amanunte toate detaliile. A devenit mai comod sa apesi un buton decat sa dai o pagina..